Lavendel

Lavendel

Lavendel (Lavandula) is een geslacht van dwergstruiken (chamaefyten) uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Soorten van het geslacht vindt men in veel tuinen omwille van de paarse kleur en de geur van de bloemen.De dwergstruiken worden niet hoger dan een meter en niet breder dan een halve meter. De bloeiwijzen zijn eivormig en kunnen tot wel acht centimeter lang worden.

Echte lavendel of smalbladige lavendel (Lavandula angustifolia) is een lage, sterk vertakte struik. Echte lavendel is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa, waar ze groeit op droge, rotsige, kalkrijke hellingen. De hoogte is circa 75 cm. De bladeren zijn grijsgroen. Ze zijn min of meer lijnvormig en hebben een lengte van maximaal 4 cm. De soortaanduiding angustifolia is dan ook latijn voor 'smalbladig'. Echte lavendel bloeit gedurende de zomermaanden (juni tot augustus). De bloemen zijn violet blauw, roze of wit en hebben een doorsnede van 3-5 mm. De bloeiwijze is aarvormig.  Variëteiten worden in grote delen van Europa gebruikt als tuinplant. Door snoeien kunnen de planten compact gehouden worden (circa 50 cm hoog) en er worden zo veel jonge scheuten gevormd. Voor de industrie wordt echte lavendel gekweekt vanwege de aromatische olie die gebruikt wordt in parfums. De welriekende bloemen worden verzameld als ze net opengaan. Daarna wordt de olie eruit gehaald.

  • Lavandula Angustifolia 'Hidcote'         Dit is de meest gebruikte soort in onze tuinen. Wordt ongeveer 60 cm hoog , groeit nog breder uit en heeft mooi donkerpaarse bloemaren.

  • Lavandula Angustifolia 'Muntstead'   Deze wordt door de tuinaannemers als beste soort gezien. Hij kan op iets nattere grond staan en kleurt iets lichter paars dan de andere soorten. Wordt ongeveer 60 cm hoog.


Lavendel aanplanten

Wanneer lavendel planten is zeer eenvoudig. Je kan dit heel het jaar doen. Onze lavendelplanten zijn allemaal in pot gekweekt en dus kan je deze, net als quasi alle andere in pot gekweekte tuinplanten, jaarrond planten. Een ideale periode om ze te planten is echter het voorjaar. De maanden maart tot juni zijn wat dat betreft zeer geschikt. De grond begint dan op te warmen waardoor de planten snel zullen inwortelen en aan het groeien gaan. Wil u echter in de zomermaanden lavendel aanplanten dan is dit uiteraard ook geen enkel probleem. Wel zal je ze dan (tot wanneer ze goed in de groei zijn) af en toe eens moeten water geven bij droge perioden. Naarmate de herfst terug in het land komt worden de zeer warme perioden steeds schaarser en kan je opnieuw lavendel aanplanten zonder dat u ze regelmatig water dient te geven. In de herfst en winterperiode is het in ons belgenlandje doorgaans zo al nat genoeg.

Hoe lavendel planten is eigenlijk ook niet echt moeilijk. Lavendel doet het goed op zonnige, drogere plaatsen. De grond mag zelfs zanderig zijn want een goede drainage stelt lavendel zeker op prijs. Heeft u wat zwaardere leem- of kleigrond, ook dan kan u lavendel aanplanten. Wel zou ik dan aanraden uw grond wat te doormengen met bodemverbeteraar. De bodemverbeteraar zal zorgen voor een betere structuur van uw grond. Wat zon betreft is volle zon de meest ideale standplaats maar ook half-schaduw is geen enkel probleem. Zelfs in overwegend schaduwrijke plaatsen zal lavendel nog groeien en bloeien maar de planten zullen wel minder compact uitgroeien en toch ook iets minder bloeirijk zijn

Hoe lavendel bemesten is dan weer nog eenvoudiger. Het antwoord hier is NIET! Inderdaad, lavendel in de volle grond aangeplant dient u geen meststof te geven. Lavendel groeit in de natuur trouwens ook op een arme grond, weinig tot niet bemest dus.

Lavendel plant je best om de 35 cm, dus 3 per lopende meter.

Lavendel snoeien

Lavendel moet 3 keer per jaar gesnoeid worden.

Voorjaar: Lavendel snoeien in het voorjaar wordt ook wel de hoofdsnoei (lees: belangrijkste snoei) genoemd. Een tuinspecialist begint met het snoeien van lavendel na de winter, als de strengste vorst achter de rug is. Meestal is dit begin april. De vakman weet als geen ander dat je niet eerder met lavendel snoeien mag beginnen, want anders beschadigt de nachtvorst de plant. Hij snoeit de lavendel totdat de plant nog ongeveer vijftien centimeter boven de grond staat. De jonge, nieuwe scheuten blijven altijd staan en vangen zo het meeste licht, waardoor de plant weer uitgroeit tot een mooie, frisse plant.

Zomer: Tijdens de zomer volgt een tweede beurt, na de bloei. De uitgebloeide bloemen worden samen met een klein topstukje verwijderd. Het effect hiervan is dat de lavendel voor de winter nieuwe topjes gaat maken. Zo ziet je lavendel er de hele winter fris en groen uit.

Najaar: Het snoeien van lavendel in het najaar (meestal september) staat bekend als de vormsnoei. Het is een korte herhaling van de zomersnoei: de uitgebloeide bloemen worden verwijderd en de plant wordt een beetje bijgesnoeid. Zo ontstaan er nieuwe, jonge scheuten voor de winter en wordt de lavendel ook niet zo snel kaal aan de onderkant.



12-07-2021