Siergrassen mooi in de herfst

Siergrassen mooi in de herfst

Siergrassen zorgen in de herfst en winter voor een aantrekkelijk accent in uw tuin. Als de rest van de beplanting begint af te sterven, komen siergrassen pas echt goed voor de dag, met een mooie herfstverkleuring en hun ruisende en wuivende aren en pluimen. Ook zijn er veel siergrassen die prima in pot kunnen, voor op het balkon of het terras.

Er zijn heel veel soorten siergrassen. Sommige blijven laag en compact, andere worden hoog en weven zich sierlijk tussen andere planten door. Er zijn soorten die al in de zomer bloeien, zoals zegge (Carex), ruwe smele (Deschampsia) en het pijpenstrootje (Molinia). Prachtriet (Miscanthus), diamantgras (Calamagrostis of Stipa) en lampenpoetsersgras (Pennisetum) bloeien in het najaar met vrolijke pluimen en fijne aren. Zowel het blad als de pluimen kunnen mooi verkleuren. De kleur van siergrassen loopt uiteen van groen, grijsblauw, roodbruin tot zwart en er zijn ook bonte, gestreepte exemplaren. Het najaar is een prima tijd om te planten, want de grond is nog warm en vochtig genoeg.

Waarom siergrassen planten?

Het is al jaren een trend om siergrassen in de tuin te combineren met vaste planten, want:

  • Ze zijn sterk, gaan jarenlang mee en vragen weinig onderhoud
  • Ze geven de tuin een natuurlijk en dynamisch effect met hun wuivende en ruisende stengels en pluimen
  • Ze hebben juist in de herfst fraaie kleuren of opvallende pluimen
  • Ze zorgen voor een mooi wintersilhouet, vooral als er een laagje rijp op ligt
  • In de herfst en winter bieden ze kleine dieren beschutting en sommige vormen zaden waar vogels zich te goed aan kunnen doen, dus zijn ze belangrijk voor het vergroten van de biodiversiteit. Let wel om bij te dragen aan de biodiversiteit mag je ze pas in het voorjaar terugsnoeien.
19-09-2022